Karl Barth is ‘belangrijkste theoloog van de 20e eeuw’

 

Karl Barth is ‘belangrijkste theoloog van de 20  ste eeuw’

Hoogleraren aan zes Nederlandse theologische faculteiten en universiteiten hebben Karl Barth gekozen tot de belangrijkste theoloog van de twintigste eeuw. De Zwitserse protestant Karl Barth (1886-1968) versloeg met een zeer ruime marge de Oostenrijkse jezuïet Karl Rahner (1904-1984). De volledige top-7 van belangrijkste theologen van de voorbije eeuw wordt deze week gepubliceerd in het kerstnummer van het oecumenische opinieblad VolZin.

Vijftig hoogleraren aan Nederlandse theologische faculteiten en universiteiten – voor de ene helft werkzaam aan een rooms-katholieke ambtsopleiding en voor de andere helft verbonden aan een opleiding die is erkend door de Protestantse Kerk in Nederland – gaven aan de redactie van VolZin hun favoriete top-3 door. Nummer één kreeg drie punten, nummer twee twee punten, nummer drie één punt. Barth scoorde in totaal 56 punten, Rahner 31.

Nummer drie op de top-7 (25 punten), de r.-k. theoloog Edward Schillebeeckx is één van de twee Nederlandstalige godgeleerden op de lijst. De andere is de gereformeerde Harry Kuitert die met 6 punten de zevende plaats deelt met de katholieke vernieuwer Hans Küng. De enige vrouw op de top-7 is de vorig jaar overleden Dorothee Sölle. Zij staat met 10 punten op de zesde plaats, ex aequo met Paul Tillich (1886-1965). Zelf van protestantse komaf blijkt zij toch vooral door katholieke godgeleerden hoog gewaardeerd te worden.

De Duitse exegeet Rudolf Bultmann staat met 16 punten op plaats 4. Theoloog en verzetsman Dietrich Bonhoeffer staat op vijf, met 15 punten.

De zeven vrouwelijke hoogleraren die aan de VolZin– enquête meewerkten, plaatsten Rahner op één en Sölle op twee.

 

Pagina's: 1 2