Welkom In de Waagschaal

logoIdW

 

Welkom op de homepage van In de Waagschaal, tijdschrift voor theologie, cultuur en politiek; voortzetting van het in 1945 door K.H. Miskotte opgerichte gelijknamige blad.   Het blad verschijnt 12 maal per jaar.
God is een interventie en niet de oorzaak van alles

logoIdW

  1. In zijn Gods linker- en rechter hand: Miskotte en de voorzienigheid (2) (IdW 49/12) breidt Willem Marten Dekker het antropomorfe spreken over Gods rechterhand in de bijbel uit met het spreken over de linkerhand van God dat niet in de bijbel te vinden is. Dat verbaast mij omdat volgens mij deze consequentie van de mensvormige beeldspraak niet geboden is. Waarom zou God in alle opzichten mensvormig moeten zijn? Alle antropomorfie ten spijt, God is God en geen mens.

Lees meer

Hoopvolle solidariteit

logoIdW

God vinden in gemis en verlangen

Borgman geeft aan zijn opus magnum de titel mee Alle dingen nieuw. Daar gaat het naar toe met deze wereld en in dat perspectief is gelovig leven en theologie mogelijk. Dit eerste deel gaat echter niet over de toekomst en wat ons daarvoor beloofd is. Het gaat over ‘alle dingen nieuw’ in het heden en in de wereld zoals wij die kennen. Het nieuwe is overal aanwezig, zij het als een gemis en een verlangen. Precies daarin toont zich Gods hoopvolle, verborgen aanwezigheid. God staat niet met zijn beloften tegenover de werkelijkheid die wij ervaren, maar Hij be-vindt zich erin. Waar de crack zit, waar we vastlopen in het maakbaarheidsdenken, daar valt het licht binnen. Lees meer