Commentaar (De euro, de huizenmarkt en de PVV)

logoIdW

 

COMMENTAAR (De euro, de huizenmarkt en de PVV)

De crisis rond de Euro en de huizenmarkt is niet de zoveelste die ook wel weer overdrijft. Het is in Nederland een crisis die de PVV aan de macht kan helpen.

In het hele Westen zijn de huizenprijzen zeer gestegen in de afgelopen vijftien jaar. Nu aan deze huizenbubble een einde komt leidt dat tot een situatie die in Nederland politiek riskant is. De huidige huizenmarkt zorgt voor een groep ontevreden ‘starters’ die al jaren nauwelijks toegang tot de koopmarkt heeft. Hele delen van de randstad zijn voor hen no-go area’s geworden.

De crisis rond de Euro kan leiden tot een nieuwe bankencrisis en een ineenstorting van de huizenmarkt. Als de huizenmarkt instort komt er een grote groep ontevreden burgers bij. Zij zullen de waarde van hun huis met 30% zien dalen. De economische stagnatie die daar uit voortvloeit zal alle Nederlanders treffen.

De meest gevaarlijke gevolgen zijn niet de economische gevolgen – ook bij een forse inkomensdaling blijven we een rijk land. Het gevaar zit hem in de politieke spiraal.

De PVV werpt zich in deze weken consequent op als partij die niets aan de zuidelijke Eurolanden wil geven. Ook hebben ze zich ontpopt als de kampioen van de huizenbezitters, door meer dan anderen te hameren op het behoud van de hypotheekrenteaftrek. Al eerder profileerden zij zich als anti-Europa partij en als partij die de gulden terug wil. Deze strategie van de PVV lijkt me niet gericht op het binnenhalen van publiciteitssuccesjes op de korte termijn.

Een ineenstorting van de Euro en de huizenmarkt zal leiden tot een implosie van de politieke partijen die te weinig deden aan de stagnatie en oververhitting van de huizenmarkt (en aan de vastgoedfraude) en die het Europese project steeds hebben ondersteund. De PVV zal in deze situatie veruit de grootste partij worden.

Een paar jaar economisch beleid van de PVV overleven we wel. Ernstiger is het dat dan de weg vrij ligt bij het doorvoeren van plannen, die Nederland ingrijpend ten slechte zullen veranderen. Er zal een meerderheid zijn voor een vergaande verharding van het strafrecht, voor een verscherping van het vreemdelingenbeleid en voor een sterk nationalistische buitenlandse politiek. Ook zal er een meerderheid zijn voor harde seculiere maatregelen als een verbod op de besnijdenis van jongens en voor een einde aan de financiële ondersteuning voor de opleiding van predikanten, imams en rabbijnen. De meest radicale plannen van de PVV, zoals de belasting op hoofddoekjes, zie ik ook met vijftig PVV-zetels in de Tweede Kamer geen werkelijkheid worden.

Hervorming van de huizenmarkt en de bankensector lijkt me een topprioriteit voor de bestuurders van links en rechts in dit land. Al was het maar om hun politieke leven te redden.

Coen Wessel