Commentaar (een christelijke Exodus)

logoIdW

COMMENTAAR (Een christelijke Exodus)

In zijn boek ‘Het vergeten Christendom’ beschrijft Philip Jenkins hoe tot in de 14e eeuw de kerk in het Midden Oosten omvangrijk en bloeiend was. Daarna hebben Islamitische heersers in een proces van vele eeuwen er voor gezorgd dat de christenen zich bekeerden of vermoord werden. Aan het begin van de 20e eeuw bereikte dat een dieptepunt met de moord en deportatie van miljoenen Armeense en Griekse christenen. In onze tijd zien we hoe Iraakse, Palestijnse en Koptische christenen getreiterd, verdreven en soms vermoord worden. In Syrië is er een kans op een genocide op christenen als Assad valt.

Trendwatcher Adjiedj Bakasstelde onlangs voor alle 10 miljoen Koptische en Syrische christenen naar Nederland en Duitsland uit te nodigen. ‘Europese kerken moeten een voorbeeld nemen aan Israël en geloofsgenoten met een luchtbrug naar Europa halen.’ Hij voorziet een voordeel voor alle partijen, maar zeker ook voor de Europese kerken. ‘Het Europese christendom krijgt zo een positieve boost. Moslims nemen het onmiddellijk op voor medemoslims overal ter wereld. Europese christenen doen niets voor hun vervolgde geloofsgenoten in het Midden-Oosten. Daarmee maken ze het Europese christendom nog minder sexy dan het al was.’ Als de golf van moslim-fundamentalisme doorzet is er inderdaad geen toekomst voor het christendom in het Midden Oosten.

Het is goed om serieus over zo’n Exodus na te denken. Het dwingt ons om de mogelijkheid van genocide onder ogen te zien en de geesten rijp te maken voor maatregelen. Er zullen veel weerstanden in Nederland te overwinnen zijn voor zo’n levensreddende operatie. ‘Waarom zouden we speciaal christenen redden?’ lijkt de perfecte vraag om niets te hoeven doen. Het antwoord is uiteindelijk simpel: omdat zij bijna geen kant uit kunnen. En omstredener, maar niet minder waar: omdat onze cultuur tot in zijn botten met hen verbonden is. Voor onze kerk komt daar bij: omdat we allemaal Jezus volgen en zo met elkaar verbonden zijn.

Het hoeft niet de kant van een genocide op christenen uit te gaan. Er is ook een kans dat de meest onverdraagzame moslimkrachten hun hand overspeeld hebben. Niet alleen in Egypte, maar ook in Iran, Syrië en Turkije heeft een belangrijk deel van de bevolking genoeg van het fundamentalisme. In de huidige volatiele situatie kan er ook zomaar meer ruimte komen voor christenen en voor gematigde moslims, al is het maar in beschermde zones.

Het is nog maar een paar jaar geleden dat er in het grootste deel van de Nederlandse kerken nooit gebeden werd voor vervolgde christenen. Men was bang moslims te discrimineren en men schaamde zich ook voor het eigen christendom. Dat is gelukkig veranderd. Nu komt het er op aan om te zoeken naar wegen om christenen in het Midden Oosten ook op andere wijze te ondersteunen.

Coen Wessel