Commentaar (Dries van Agt)

logo-idW-oud

 

COMMENTAAR (Dries van Agt)

We kennen Van Agt als iemand die liever meedeed aan een wielerronde dan aan een kabinetszitting, en nu hij zijn politieke verantwoordelijkheden achter zich heeft lijkt hij helemaal in zijn element. Men zie het interview met hem in Trouw onlangs bij het verschijnen van zijn nieuwe boek, waarin hij zich hartstochtelijk tegen Israël solidariseert met de Palestijnen.

Net als rond de Drie van Breda maakt hij een grote politieke fout: het feit dat de Palestijnen door Israëli’s onrecht wordt aangedaan, wil niet zeggen dat zij gelijk hebben in hun politieke, staatsrechtelijke en ideologische ambities. Het probleem van de meeste Palestijnen is dat zij onder leiding van PLO en Hamas, daartoe aangemoedigd (en in de steek gelaten) door het grootste deel van de Arabische wereld, hun toekomst niet anders articuleren lijken te willen en kunnen dan juist door deze ambities. Iedereen weet dat honorering van deze ambities door Israël politieke zelfmoord zou betekenen. En van Van Agt mag toch worden verwacht dat je dat van geen enkel land kunt verlangen, al is dit land nog zo heilig.

Dat een Palestijnse jongen of meisje van 15 jaar, wier haat tegen de Joden van jongs af aan wordt opgehitst, Israël als bolwerk van ongerechtigheid ziet dat moet worden vernietigd, kan je hem of haar nauwelijks kwalijk nemen. Daar is ook altijd een theologie of ideologie bij te vinden ook. Maar dat vooraanstaande (ex-)politici en vele andere westerse intellectuelen door hun zogenaamde solidariteit Palestijnen alleen maar bevestigen in hun onmogelijke ambities en daardoor de kans op vrede minimaliseren, is stupid.

Er zijn genoeg mensen die dromen van het einde van de staat Israël. Hoort Van Agt daarbij? Dat hoeft niet, al is het ook niet uitgesloten. Duidelijk moet in elk geval zijn dat deze solidariteitsretoriek olie op het vuur is die hoe dan ook afstevent op een gewelddadig einde. Welke Palestijn is hiermee geholpen? Je kunt nog zo graag door alle politiek willen heenfietsen, het is een grote politieke verantwoording die je daarmee op je laadt.

WtB