Verkiezingen

logo-idW-oud

 

VERKIEZINGEN

Je denkt aan een zaal vol mensen. Op het podium staat een kandidaat voor de Tweede Kamer: hij legt uit voor welke problemen ons land staat en hoe zijn partij die aan denkt te pakken. Daarna discussie.

Gaat het nog zo? Misschien heb ik zitten slapen, maar ik heb de laatste tien, twaalf jaar hier in de buurt niets gehoord over vergaderingen waarin de voors en tegens van bijvoorbeeld de invoering van de euro, of de privatisering van de post en de spoorwegen, tegen elkaar afgewogen werden, zodat je je een mening kon vormen. Toch hoort het wel zo te gaan.

De aandacht is verschoven van zalen, waarin telkens fonteintjes van tabaksrook omhoog spoten, naar de televisie, waar je thuis bij de koffie naar kunt kijken. De commerciële zenders vertrouw ik niet, maar ik neem graag aan dat degenen die voor het NOS-journaal de verkiezingscampagnes volgen hun werk zo objectief mogelijk en consciëntieus doen. Maar zij letten ook goed op de kijkcijfers en de inkomsten uit de reclame die daar nauw mee samenhangen. Vandaar soundbites en oneliners, en opschieten, want anders gaan de kijkers zich vervelen. Daar komen dan nog beelden bij die volstrekt niet ter zake zijn: majoor Bosshardt is een respectabele vrouw en Louis van Gaal een strenge en goede trainer, maar wat in vredesnaam hadden zij op het verkiezingscongres van het CDA te zoeken? De televisie maakt ook ‘mannetjes’ en ‘vrouwtjes’: Wouter Bos doet het met zijn sympathieke gezicht goed op de televisie, maar wat heeft dat gezicht met zijn politieke capaciteiten te maken? (Dan zwijg ik nog maar over zijn ‘lekkere k-ntje’ waarover ik telkens op de TV hoor praten).

Het milieu is voor mij op het ogenblik het meest urgente probleem en dan denk ik in de eerste plaats aan de opwarming van de aarde, waarvan we steeds meer wrange vruchten beginnen te plukken. Een klein land als het onze kan dat niet op zijn eentje aanpakken maar wij kunnen wel initiatieven nemen op het internationale forum. In Californië neemt de ill reputed goeverneur Schwarzenegger krasse maatregelen en kansloos zijn we niet met zulke initiatieven. Reizen per vliegtuig peperduur maken zou al heel wat vuil schelen in de lucht.

Terug naar ons mij altijd nog dierbare vaderland. Rouvoet wil de oude lijn voortzetten: visie ontwikkelen, plannen maken en daarover debatteren. Zo hoort het. Maar wanneer ik lees dat zijn partij de Drie Formulieren van Enigheid in zijn grondslag heeft staan en dat rooms-katholieken daarom moeilijk lid kunnen worden wordt mijn neiging om CU te stemmen meteen kleiner. De confessie in ere, maar daar gaat het nu even niet over: het vuil moet uit de lucht.

Dus toch maar weer PvdA, ook niet ideaal, Maar ik denk wel dat Wouter Bos een man is wiens wortels diep zitten: hij kan niet zomaar alle kanten op. Een pluspunt dus.

A.A. Spijkerboer