Van de redactie

logo-idW-oud

Van de redactie

We bestaan zestig jaar! Aan de hand van vragen van Rens Kopmels licht M.G.L. den Boer het dooceel van ons blad en dat dan in de gunstige zin van het woord. In mijn studententijd las je Wending en In de Waagschaal. Wanneer ik een nummer van Wending uit had dacht ik wel eens: als we niet gauw in actie komen vergaat de wereld! Bij In de Waagschaal had ik dat gevoel nooit; er zat muziek in en daarom ben ik altijd van het blad blijven houden.

In de voorlaatste aflevering van Weerloze Waarheid merk je hoe het gaat eindigen, maar – nog even geduld tot 5 november. Hinrich Stoevesandt is geen emeritus-hoogleraar (zoals abusievelijk vermeld) maar als het gegaan is zoals het gaan moet, is hij op 8 oktober wel eredoctor geworden van de gereformeerde universiteit van Boedapest. Van harte gelukgewenst!

Messiasbelijdende Joden hebben het vaak niet gemakkelijk gehad. Vroeger vonden de christenen uit de heidenen dat ze maar “gewoon” moesten gaan doen en het Jood-zijn moesten vergeten. Nu vinden de christenen uit de heidenen dat ze maar niet moesten bestaan, omdat ze zo in de weg staan bij de “dialoog” met de synagoge. Maar dat ze ons echt iets te zeggen hebben blijkt uit het artikel van mevrouw Eberlé-Gotlib, jarenlang presidente van Hadderech, de vereniging van Massiasbelijdende Joden in ons land.

Dan de gewone rubrieken en At Polhuis’ repliek aan Van der Kolk, Schochs reis van de Atlantische naar de Stille Oceaan, Lensinks herinneringen aan Buskes en het begin van een reeks van Hans Blankensteijn over Max Webers visie op het calvinisme: Weber gaat geen bijval krijgen.

Op 3 september publiceerden we een artikel van L.A. Snijders over het liedboek enkele dagen na zijn overlijden. We hadden dat ik het nummer van 24 september moeten vermelden, maar dat is niet gebeurd. We vragen daarvoor excuus aan degenen die hem nastaan – Snijders was een markante predikant die geen lawaai maakte.

A.A. Spijkerboer