Van de redactie

logo-idW-oud

 

VAN DE REDACTIE

In nr. 9 van deze jaargang schreef Wessel ten Boom About sex. In dit nummer reageren Aart van den Dool en Rens Kopmels daarop, dan volgt Wessel ten Boom met zijn repliek onder het kopje De metafoor van ons heil en zo wordt al duidelijk onder welke hoek in dit gesprek naar man en vrouw gekeken wordt, en dat wordt helemaal duidelijk in het artikel waarmee Aart van den Dool het gesprek in dit nummer beëindigt. Al deze artikelen stimuleren tot zelfstandig nadenken en als onze lezers zich daarop inlaten zijn we weer verder gekomen.

‘Kom mee naar Bremen’ – dat is een sprookje van Grimm: de ezel en de hond, de kat en de haan voelen aan dat ze ‘opgeruimd’ gaan worden en besluiten aan dit lot te ontkomen door naar Bremen te vertrekken. In het sprookje zelf komen ze niet in Bremen, maar wel elders heel goed terecht. Michael Trowitzsch, hoogleraar systematische theologie in Jena, gebruikt het begin van Grimms sprookje om zijn preek over II Kor. 4:16 bij de gemeente te ‘plaatsen’, of kan ik beter ‘positioneren’ zeggen? Wanneer is deze preek gehouden? Ik vermoed helemaal aan het eind van de koude oorlog: zie de verwijzing naar ‘voorwaarschuwingssytemen’ zo’n systeem van de Verenigde Staten heeft door een technische fout al eens een begin gemaakt met een waarschuwing tegen een aantal met raketten van de kant van de Sovjet-Unie, maar die fout is nog net ontdekt; de verwijzing naar ‘zoutmijnen’ doet denken aan het opslaan van nucleaire afval. Waar is deze preek gehouden? In een Universiteits- Gottes dienst? Deze preek is al eens gepubliceerd in de bundel: Leben in einem Haus aus Licht. Ueber die Menschlickeit Gottes, Freiburg/Basel/Wien 1993. Daarna nog eens in Geschenktes Leben Die Rechtfertigungsbotschaft in Predigten, Leipzig 2002. Je moet in deze preek de kleine zinnetjes niet overslaan: dan is een heel goede toelichting op Trowitzsch’ boek over Barth nu. Bij de vertaling kreeg ik assistentie van Barnard van Verschuer, predikant in Maasland.

Wat voor democratie? W.L. Dekker uit Breda is van de doorbraak-generatie en neemt geen afscheid van Barths denken over de politiek. Maar hij is wel onder de indruk van Stefan Faas en zijn Vrede stichten/Politieke Meditaties. Hij brengt ook De Kruijf ter sprake, met zijn tweemaal denken. Ja, we hebben alle reden om met onze democratie bezig te zijn, en daarbij helpt Dekker ons een handje. Je kunt er ook het korte citaat van Barth bij lezen.

Dan Balk over een kerkslaper – ja, een harde bank in de kerk noodt tot slapen, zeker als je pas gegeten hebt. Den Boer met het laatste nieuws over Kafka en Prakke over een interessant boek over Mönnich.

De vaste rubrieken. Bij Rens Kopmels’ Zomaar wat vermeld ik dat Barth zich bij het onderscheid tussen mens en dier in de KD laat ontvallen dat de mens rookt, en het dier niet.

Dit nummer is van 9 augustus maar het verschijnt pas een week later – ook de drukkerij is wel eens met vacantie!

A.A. Spijkerboer