Van de redactie
VAN DE REDACTIE
Lastig om dit nummer een treffende titel mee te geven. Ik koos voor ‘Zien en niet zien’ op de voorpagina. Dat slaat nog het meest op de meditatie van Van der Linden: ‘Blinden geeft Hij het gezicht….’, maar ook in de bespreking van een gedicht van Andrew Motion door Den Boer speelt dit thema: ‘But was the man there?/One moment it seems so,/the next he was not.’
Met een beetje goede wil komt men dat ‘zien en niet zien’ dan ook tegen in de stukken van Constandse over ‘de blinde vlekken bij Henri Veldhuis’, bij Schoch over het boek van Emmy Bonhoeffer en in mijn bijdrage over tekenen in de geschiedenis, waarin ik At Polhuis meen te moeten terugfluiten na een valse start – in mijn ogen – in zijn artikel over God en Bush.
Misschien nog wel vaker, maar dan wordt het gezocht.
Meijering komt met een notitie over Miskotte en antisemitisme in een actuele discussie, waar ook IdW in nummer 11 aan meedeed (Constandse en Spijkerboer). Prakke zet zijn ‘Amsterdamse herinneringen’ voort en Harry van Dop, predikant te Amersfoort, komt tot een fraai staaltje van typologie n.a.v. een spreuk op het altaar van St. Joseph in Den Bosch. Dan is er nog een al wat langer wachtend artikel van de pedagoog Thoomes uit Bilthoven over Jean Paul en de vaste rubrieken ‘Tussen….’, ‘Zomaar wat’ en ‘Commentaar’ (van AP). Daarmee zijn alle artikelen even de revue gepasseerd.
Let ook op de ‘persberichten’. Wie vlug is (en wij op tijd) kan nog naar Alphen a/d Rijn om daar een tentoonstelling te zien en Maarten den Dulk geluk te wensen met zijn 65-ste verjaardag.
Wij ontvingen bericht van het overlijden van F.R.J. Knetsch enkele weken geleden. Freek Knetsch was emeritus hoogleraar kerkgeschiedenis in Groningen en verzorgde een aantal jaren de rubriek ‘Sprokkelingen van een kerkhistoricus’ in ons blad. Waarmee hij menig lezer plezier deed. Begin van dit jaar liet hij al weten dat hij met deze rubriek ophield en de laatste aflevering stond in nr. 10 van deze jaargang. We gedenken hem in dankbaarheid.
Rens Kopmels