Van de redactie

logo-idW-oud

 

Van de redactie

Dr. C.L. Patijn is altijd bezig geweest met internationaal recht. Hij promoveerde in 1937 en was na de Tweede Wereldoorlog werkzaam op het Ministerie van Buitenlandse Zaken. Vanuit dat ministerie was hij bezig in de Verenigde Naties, die hij ooit zijn “aquarium” noemde. Ook was hij lid van de Tweede Kamer voor de Partij van de Arbeid. Waarom hij mij een brief schreef staat boven de tekst van die brief die wij voor het grootste deel afdrukken. Meijering en onze redacteur T.G. van der Linden, die direct door Patijn worden aangesproken, reageren. Zelf geef ik weer wat ik bij Barth over Patijns vragen gevonden heb.

God en de geschiedenis. Toen Walcheren in november 1944 bevrijd was hoorde ik een redenaar zeggen: ” Naast God danken wij generaal Eisenhower” en dat klonk mij raar in de oren. Verder denk ik dat er veel afhangt van de situatie waarin je verkeert als je met deze vragen bezig bent. – Nederlandse matrozen lagen in 1942 na een zeegevecht met Japanners in het water, tussen twee brandende vlekken stookolie. De wind woei die vlekken naar elkaar toe. Maar de wind draaide en de vlekken dreven uit elkaar. Die matrozen hebben toen God innig gedankt. Wie dat niet gedaan zou hebben mag zijn vinger opsteken – ik steek mijn vinger niet op.

Polhuis over Barth en de NBV – ja, ook daar treden spanningen op! Knetsch over de Waldenzen, uiterst respectabele mensen. Thoomes over Freud, die ook geestig kon zijn, al is dat misschien nog niet iedereen opgevallen. Een citaat van Mönnich, ook redacteur van de oude Waagschaal, over Rembrandt en Amsterdam.

In dit nummer niet minder dan vier boekbesprekingen. De besprekers geven een goed beeld van de boeken waarover ze schrijven en dan is zo’n bespreking dik de moeite waard. W.M. Dekker legt in zijn bespreking Beckett naast de bond en dat werpt wel een heel bijzonder licht op zijn boekbespreking. (Herman de Man heeft zich rooms-katholiek laten dopen omdat hij (de zware vleugel van) het gereformeerde protestantisme “te sober en te individualistisch” vond.

Er zijn nogal eens mensen die een bijeenkomst gaan houden en dat in ons blad willen publiceren. Ze sturen dan meestal meteen een stuk van één hele bladzijde, toe maar. Dat kunnen we echt niet allemaal afdrukken.

Daarom deel ik kort mee dat Op Goed Gerucht op vrijdag 23 juni van 10.00 tot 16.00 uur een studiedag op Hydepark houdt. Het onderwerp is Ons goddelijk lichaam. Dramaturg Willem Jan Otten treedt op en naast hem Rinse Reeling Brouwer. Opgaven bij mevrouw F. van Surksum, Postbus 220, 3940 AE Doorn, tel. 0343/514041, liefst vóór 13 juni a.s. Verdere inlichtingen bij Stefan Dijkhuizen, 0294/457994 of 06/41214954.

In een paar regels kun je dus ook iets aankondigen.

A.A. Spijkerboer