Opening Barth-jaar 2018-2019

‘Zo spreekt de Heer’

Ongegeneerd over God spreken

10 december 2018, Thomaskerk Amsterdam

Studiedag powered by Protestantse Theologische Universiteit en de Karl Barth-stichting Nederland

Op 10 december is het vijftig jaar geleden dat Karl Barth overleed. Vijftig jaar lang had hij de theologische wereld verbaasd, geboeid, geërgerd, begeesterd – en gedomineerd. Met zijn Tambach-rede van 1919 luidde hij theologisch de twintigste eeuw in (Erik Borgman); met het laatste deel van zijn Kirchliche Dogmatik bracht hij nog eenmaal een schok in theologenland teweeg.

Hoe staat het met erfenis van Barth, vijftig jaar na zijn dood en honderd jaar na Tambach? Wie heeft er nog een boodschap aan zijn theologie? Moeten we er een boodschap aan hebben?

Tijdens het Barth-jaar (2018-2019) komen die vragen luid en breed aan de orde. De aftrap vindt plaats met de bijeenkomst op maandag 10 december in de Thomaskerk (loopafstand van NS-station Amsterdam Zuid WTC), Prinses Irenestraat 36, 1077 WX Amsterdam.

Kees van der Kooi zal als kersverse emeritus vertellen over zijn jarenlange affaire met Barths theologie, en zijn ongegeneerde spreken over God. Kan dat nog zoals Barth dat deed? De onlangs aangetreden hoogleraar Maarten Wisse zal Barth op zijn manier ‘kraken’ om te zien wat hij te zeggen heeft. En in groepen lezen we een korte tekst van Barth: wat triggert ons? Is het bekoring of ergernis?  En wat kunnen we ermee in de kerkelijke praktijk en maatschappelijke realiteit?

Deze studiedag is de eerste in een reeks. Op 3 april 2019 vindt er in De Glind een studiemiddag plaats over ‘De christen in de maatschappij’, met medewerking van onder meer Marianne Thieme, en in september 2019 komt er een bijeenkomst over Barth en de interreligieuze ontmoeting anno nu.

Aan deze eerste dag werken verder werken onder meer René de Reuver en Gerard den Hertog mee.

Het programma duurt van 10.30-16.30 uur; de koffie staat vanaf 10 uur klaar. Toegang gratis, aanmelden is wel gewenst.

[contact-form-7 id=”14909″ title=”Studiedag Barth”]