Reactie

logoIdW

REACTIE

Coen Wessel (IdW 43/2) is van mening dat de handelwijze van de PGGM zijn beleggingen in een aantal Israelische banken van de hand te doen, een gebaar is uit een voorbije tijd. Ik zou aan Coen Wessel willen vragen of zijn ‘gouden kans’ van samenwerking niet ook dateert uit een voorbije tijd. Als ik van Israeli’s hoor over de situatie, dan hoor ik: er is een volledige verharding aan beide zijden. Israeli’s willen niets van doen hebben met Palestijnen en Palestijnen willen niets van doen hebben met Israeli’s.

Dat vertelde mij ook een arts die regelmatig naar de Westbank gaat (Gaza kan niet meer) om daar medisch te helpen: ‘Het is nu anders dan een paar jaar geleden, alles is dicht.’ Zeker zal Nes Ammim nog enkele goedwillenden bijeen kunnen brengen, maar dat verandert niets aan het ‘potdicht’.

Zouden wij er niet goed aan doen onze goed gemeende adviezen thuis te houden, want vermoedelijk zijn ze altijd achterhaald tegen de tijd dat wij ze lanceren. En moeten wij in Nederland plaatsvervangend denken voor Israelische vredesgroepen?

Hebe Kohlbrugge