Jozef getekend door Ivan Urbánek

logo-idW-oud

 

JOZEF GETEKEND DOOR IVAN URBÁNEK

In 1972, nu 36 jaar geleden, verscheen de Nieuwe Jaargang In de Waagschaal. Het blad had toen een nieuw en opvallend jasje. Zo opvallend dat het Tijdschrift voor de Journalistiek er aandacht aan wijdde. De man achter dat jasje was de vooraanstaande Tsjechische ontwerper Ivan Urbánek. Hij was niet alleen grafisch ontwerper maar tekende ook. Eerst tekende hij de stad Praag, vervolgens mensen en tenslotte kwam hij terecht bij het Oude Testament. Hij begonn met illustratie bij het boek Leviticus. Een aantal van deze tekeningen zijn toen ook in In de Waagschaal opgenomen. Ivan Urbánek heeft zich in de zeventiger jaren in het Oude Testament vastgebeten. Hij moet naar schatting 1500 tekeningen gemaakt hebben bij de vijf boeken van Mozes, bij Spreuken, Job, en Jeremia.

In 1994 overleed de tekenaar. De tekeningen kwamen ergens op zolder. De familie wist zich met de nalatenschap geen raad. Na dertig jaar blijken de tekeningen nog helemaal vers.

Nu is het initiatief genomen met het uitgeven van de tekeningen. Te beginnen met het Jozef verhaal, Genesis 37-50 in een gezamenlijk Nederlands-Tsjechische uitgave.

De uitgave ziet er bijna zo uit als de schriftjes waarin Ivan hen in 1972 tekende. Er is geen keuze gemaakt uit de tekeningen. Alle 126 tekeningen bij het verhaal van Jozef worden gedrukt.

Op 16 april krijgt Nico ter Linden het eerste exemplaar. Hij heeft zich op een vergelijkbaar intensieve manier met het Oude Testament bezig gehouden. Hij trekt momenteel met een voorstelling over Jozef door het land. Hij zal tijdens de presentatie het Jozef verhaal vertellen, met gebruikmaking van de tekeningen van Urbánek en m.m.v. Lija Hirsch (zang van Jiddische en Hebreeuwse liederen) en Gertru Pasveer (harp). Dan is het boek ook voor het eerst verkrijgbaar.

Presentatie Ivan Urbáneks ‘Jozef’ op woensdag 16 april 20.00 uur in de Odul-phuskerk te Wijk aan Zee. Toegang vrij.

Bert Kisjes

Noot van de redactie: De tekeninkjes van Urbánek gaan als ‘waagschaaltjes’ tussen de artikelen nog steeds mee in ons blad! Dus al 36 jaar.