Kerstfeest om van te dromen

logo-idW-oud

 

KERSTFEEST OM VAN TE DROMEN

Het lijkt er op dat we dit jaar het kerstfeest krijgen, waarvan we altijd dromen, namelijk een witte kerst. Maar worden we daar nou ook gelukkiger van, vroeg ik mij af, toen ik op de vierde zondag van Advent via de nieuwslezer op Radio 2 hoorde van het weeralarm dat door het KNMI was afgegeven. Vanwege de hevige en aanhoudende sneeuwval in heel het land werd het automobilisten afgeraden om de weg op te gaan. Heel het openbaar vervoer was stil komen te liggen, bussen en treinen reden niet meer volgens de dienstregeling op zondag. Is het wel verstandig om van een witte kerst te dromen, vroeg ik mij af. Realiseren wij ons wel wat een witte kerst inhoudt. Worden we er echt gelukkiger van als we krijgen waarnaar we zo diep verlangen….

Verlangen naar een witte kerst, is niet alleen maar zwelgen in ouderwetse romantiek. Het betekent ook er terdege reke-ning mee houden dat je leven door een witte kerst geheel en al wordt ontregeld, op zijn kop wordt gezet. Een witte kerst kan namelijk al je plannen die je hebt gemaakt wat betreft het kerstdiner met vrienden of familie, behoorlijk dwarsbomen. Opeens besef je, de realiteit van een witte kerst onthult de diepere betekenislaag van het Feest van Christus’ geboorte, waaraan wij meestal voorbij gaan. Wij blijven vaak hangen in de ontroering. Bij de aanblik van het kindje in de kribbe, maar we vergeten dat dit kind er juist op uit is om ons comfortabele leven te ontregelen, om onze plannen te verijdelen en te dwarsbomen. Het kind in Betlehem geboren zet ons leven op de kop. Op een manier die zo anders is dan wij het ons kunnen denken of voorstellen.

Op de vierde zondag van Advent, vierden wij ’s avonds met de kinderen van de zondagsschool het kinderkerstfeest in de kerk te Erichem. Vanwege het winterse weer was lang niet iedereen in staat om te komen. Wie oud is of slecht ter been, kan met dit weer geen voet buiten de deur zetten. Bovendien waren alle toegangswegen naar de kerk in Eri-chem vanwege de sneeuwval met de auto slecht te bereiken. En toch ben ik de hele zondag niet één keer gebeld door verontruste gemeenteleden of ouders met vragen als: Gaat het kerstfeest van de zondagsschool nog wel door? Is het met het oog op de veiligheid niet beter als we het kerstfeest vanavond niet door laten gaan? Gelukkig wordt er zó in de kerk niet gedacht, als het gaat om het feest van de geboorte van Christus. Dit feest moet gevierd worden. Onder alle omstandigheden, hoe je er ook aan toe bent.

Het kind in Betlehem geboren geeft je wat je hoopt voor dit leven en voorbij dit leven. Licht, vreugde, vrede, vergeving, troost, vertrouwen, een nieuw begin… Maar altijd anders dan je het vooraf had gedacht of had voorgesteld.

Looft God, gij christnen, maakt Hem groot Hij ruilt met ons op vreemde wijs:
in zijn verheven troon, Hij neemt ons vlees en bloed
die nu zijn rijk voor ons ontsloot en geeft ons in zijns Vaders huis
en zendt zijn eigen Zoon, zijn eigen overvloed,
en zendt zijn eigen Zoon. zijn eigen overvloed.

Machteld de Mik-van der Waal