Van de redactie

logoIdW-e1677570004807.jpg (100×115)Wie wel eens over de Duitse Autobahn gereden heeft, zal vast wel eens achter een vrachtwagen gereden hebben met daarop de tekst ‘Versichert? KRAVAG… wo denn sonst?’ Het is de firma Kravag dus in ieder geval gelukt om mijn aandacht te trekken – al heb ik mijn verzekeringen nog altijd niet bij hen ondergebracht. En ik ben ook niet direct  van plan dat te gaan doen.

Ik moest er aan denken bij het klaarmaken van dit nummer. Waar anders dan in dit blad vind je nou zo’n breed palet aan onderwerpen in één blad bij elkaar? Een bonte verzameling onderwerpen passeert ook nu weer de revue. Zo zoekt Coen Constandse ondanks zijn vervlogen hoop naar zaken waarover rond de oorlog tussen Israël en Hamas consensus zou moeten kunnen zijn – in de hoop dat daar een andere weg kan inzetten.

Willem Maarten Dekker – zich bewust dat zijn vorige artikel vragen zal hebben opgeroepen – voegt een tweede argument toe om christen te zijn of te blijven. Dit keer gaat het in grote vaart langs diepe vragen uit de geschiedenis van de theologie. Geloven móet, zo houdt hij ons voor, want alleen God is een echte tegenkracht tegen de zinloosheid.

Over diepe vragen gaat het ook in Reeling Brouwers bespreking van het recent verschenen boek van Maarten Wisse, rector van de PThU. Hij herneemt het begrippenpaar ‘Wet en Evangelie’ en voert in zijn boek een stevig gesprek met Barth. Reeling Brouwer heeft, zo staat in dit eerste van twee stukken, van het boek genoten, maar liep ook tegen een aantal geijkte bezwaren tegen Barth aan waar toch ook wel meer over te zeggen valt.

Discussie over Barth was er in ieder geval in Münster tijdens de Barth-Tagung van oktober. Dick de Jong doet verslag van deze studiedagen waar Barths spreken over de zonde tegen het licht werd gehouden. En hij nodigt alvast uit voor de volgende editie!

Uitnodigend is ook het stuk van De Klerk, die schrijft over de roman Het getal Fu van Ayu Utami – met het oog op verlanglijstjes die zo rond deze tijd van het jaar gemaakt moeten worden voor diverse feesten misschien een stuk om met extra aandacht te lezen …

En dan heb ik het over de stukken van Doevendans en Doedens nog geeneens gehad. Maar wat ik maar zeggen wil: in de Waagschaal … wo denn sonst?

Niels den Hertog

In de waagschaal, jaargang 52, nr. 11, 18 november 2023