Van de redactie (nr. 5)

logoIdW

 

At Polhuis riep op tot een vervolg op zijn Groot Nederlands geestelijk Songbook. Jan Bruin pakte de handschoen op en noemt Niek Schumans Dag der dagen (Lb 775), een andere vertolking van het Dies irae, ofwel de ‘dag des toorns’ (ik zet dit niet tussen aanhalingtekens omdat de kerk zich voor de toorn van God zou moeten schamen, maar omdat het een vertaling is). Lezer, neem de pen aan. Deze serie zou heel mooi kunnen worden als een levend ruggenmerg van ons blad!

Meer liturgie bij Coen Wessel en Caspar Visser ’t Hooft. De eerste werd gewaar hoe onder de stad die hij als demonstrerende ‘kraker’ ooit meende te beheersen nog een Stille Omgang ligt die minder grijpbaar, maar veel fundamenteler is. De tweede laat zien hoe de Franse protestanten over van alles disputeren, maar bijeen worden gehouden door de hugenoten-discipline van de psalm die aangeheven wordt. Voert dit niet terug naar de meditatie van Machteld de Mik, hoe Gods sabbat Israël bevrijdt om niet langer slaaf te hoeven zijn? Ware liturgie en godsdienst, niet als bovenbouw, maar juist de onderbouw van ons bestaan?

Dan de politiek. Niels den Hertog wijst op het heugelijke feit dat op 4 mei a.s. in ’s Heer Hendrikskinderen (en niet in Zeist of Amsterdam) een Jan Koopmanspad wordt ingewijd! Hendrie van Maanen las met enige reserve het boek van Roelf Haan over de vergeten economische vragen rond schuld en vrijheid. Peter Verbaan dook in het politieke testament van Bas de Gaay Fortman, die Nederland wil wakker schudden voor een nieuw besef van haar grondwet. André van Dijk wijst op het directe anti-populistische statement van documenta 14 in Kassel, die haar dependance in Athene reeds geopend heeft (we hebben kunnen horen hoe deze goede Duitse bedoeling daar niet overal in dank werd afgenomen!). En Herman Noordegraaf las het testament van Edy Korthals Altes, waarschijnlijk ‘s Nederlands bekendste diplomaat voor de vrede buiten dienst.

Als uitsmijter twee keer Karl Barth. Ondergetekende las de briefwisseling tussen Barth en Von Kirschbaum tot 1935 en Gerard van Zanden maar liefst de hele (!) KD. Beide reflecteren. En dat doet ook At Polhuis in zijn commentaar over Eva bij Palmen. Maar lezer, zie ook p. 30 en noteer 8 juni, de volgende Noordmans studiedag, waarover later meer.

Wanneer een lezer interesse heeft in alle gebonden jaargangen IdW tot 1970, of alle (ongebonden) Wendingen, hij wende zich tot de secretaris.

Wessel ten Boom

In de Waagschaal – nooit meer slaven