Van de redactie

logoIdW

 

Op 24 maart 1945 stierf de predikant Jan Koopmans, ten gevolge van een verdwaalde Duitse kogel. Ook de theologie is de oorlog niet zonder kleerscheuren doorgekomen. Niels den Hertog, Chr. Geref. predikant in Groningen, doet intensief onderzoek naar Koopmans en heeft zijn hand weten te leggen op diens nog nooit gepubliceerde laatste preek. Of liever gezegd: op de aantekeningen ervoor. 70 jaar na de bevrijding plaatsen we deze preek plus inleiding in dankbaarheid en herinnering. Den Hertog schreef er een artikel naast met de intrigerende vraag wat iemand maakt tot een held.

In dit nummer veel aandacht voor de predikant. Daar is de discussie over het ambt. In veel reacties op het artikel van Willem Maarten Dekker en Wessel ten Boom klonk kritiek door op de gedachte van de predikant als representant van Christus. Zij pakken voor nu deze handschoen op. In Marijke van Selm zien we een predikant in actu. Zij komt met een indringend pastoraal verhaal. En dan zijn daar de predikant-pionieren met hun gieter op pad. Twee verslagen uit een grote stad hoe Jezus leeft. Zoek een leven, mediteert Peter Verbaan, alleen dat houdt je jong.

De vraag naar God en het geweld is eeuwenoud. At Polhuis onderzoekt Karl Barths opstelling ten aanzien van het pacifisme. Hij eindigt verrassend met de constatering dat Barth wellicht toch wat al te optimistisch dacht over de staat, zodat het lastige pacifisme van Heering aan kracht herwint. Hoezeer Barth blijft inspireren en telkens weer doet vragen, werd duidelijk op de afgelopen Nederlandse Barth-Tagung. Dit keer stond de tweede Römerbrief centraal en de Paulus-receptie onder moderne filosofen. Jonathan Zondag was erbij, en doet enthousiast verslag.

Polhuis is in zijn commentaar over de topinkomens minder enthousiast, en pleit daarom voor Europese samenwerking.

Op 31 maart jl. overleed de dienstbare dichter Ad den Besten. Hij was in de jaren zeventig en tachtig een zeer productieve medewerker van ons blad. We vonden J. Ester bereid om hem hier te gedenken. In 1983 promoveerde Den Besten op het Wilhelmus. Over de omgang met dit lied in onze mei-dagen schreef hij een mooie inleiding, die we hierbij eveneens afdrukken.

In de Waagschaal – dezelfde 70 jaar                                                           Wessel ten Boom