De pioniersplek van … Taco Koster

logoIdW

 

Wat doe je?

Ik werk als pionier in de vinexwijk Getsewoud (Nieuw-Vennep). Ik ben verbonden aan CrossPoint, kerk in Getsewoud. In 2011 kreeg ik de opdracht om CrossPoint verder te ontwikkelen tot een gemeente die op eigen benen zou kunnen staan. Ook was het de bedoeling dat de gemeente in de vinexwijk mensen zou bereiken die niets met geloven hadden. Het goede nieuws delen dus. (Voor de beeldvorming: CrossPoint was in 2003 al gestart door een groepje bevlogen christenen in Getsewoud.)

Wat hoor je?

Pionieren begint met luisteren: Luisteren naar de context én luisteren naar God. In dat kader hoor ik om mij heen veel dertigers en veertigers verzuchten dat het leven zo druk is. Er wordt keihard gewerkt, er wordt veel geïnvesteerd in de kinderen. Maar dat zwoegen heeft een keerzijde. Relaties gaan kapot en stress voert de boventoon. Het is een soort van overleven in de vinex jungle. Juist dan komt er ook in mijn beleving ook ruimte voor Gods stem. Een aanbod van liefde, vergeving en rust, een aanbod van tegendraads leven en een ander helpen. Jezus zelf.

Wat lukt?

Het lukt om afwisselende en eigentijdse kerkdiensten te organiseren. We zien een groeiend aantal gezinnen in het schoolgebouw op zondagmorgen. We kiezen voor eigentijdse thema’s, ontdekken de relevantie van geloven in Jezus en durven experimenten aan. Interactiviteit is een belangrijk gegeven in CrossPoint. We spreken steeds vaker over de kerk als een beweging van leerlingen die hun leven én hun geloven met anderen delen. Doordeweekse kleine groepen stimuleren deze beweging.

We benadrukken dat relaties belangrijker zijn dan activiteiten. We beperken ons daarom in onze activiteiten. Tegenstrijdig genoeg hebben we in onze wijk een reputatie opgebouwd door het organiseren van een mega-activiteit, namelijk de kerstwandeling. In 2014 liepen er 2400 wandelaars langs scènes uit het kerstverhaal.

We zijn in 2015 bewust begonnen met kleinschalige initiatieven die los staan van de kerkdienst. Een kring voor mensen die gescheiden zijn, een plek voor moeders die elkaar op het schoolplein ontmoeten, een netwerk voor twintigers, etc. Christenen en zoekers delen er hun leven, hun vragen en kunnen iets goeds voor elkaar betekenen. Nieuwe pioniersplekken dus in een pionierende kerk.

Wat is problematisch?

We kunnen financieel nog niet op eigen benen staan. We bereiken wel degelijk mensen die zoekend zijn, maar we trekken in meerderheid mensen aan die al gewend zijn om naar de kerk te gaan. We ontdekken dat bezoekers zich snel gaan gedragen als consumenten. Dat staat haaks op ons streven om een beweging van leerlingen te zijn. We zijn als kerk in de marge verdwenen. Het blijft zoeken naar nieuwe kansen om anderen tot zegen te zijn. Dat is hard werken. Lang niet alles lukt. We zien dat mensen druk zijn met hun leven van alledag. Het valt voor hen niet mee om commitment te geven. Vrijblijvendheid is prettiger.

Taco Koster

 

Ds. T. Koster is predikant-pionier bij de wijkgemeente CrossPoint te Nieuw Vennep