Commentaar (Jeruzalem)

logoIdW

 

Ik ga iets over Trump zeggen, iets positiefs. Ik schrik er zelf van. Net als bij veel andere Europeanen ben ik bepaald niet erg enthousiast over hem. Maar geldt, ook in de politiek, niet dat je met een kromme stok een rechte slag kan slaan? Ik doel op zijn uitspraken over Jeruzalem als hoofdstad en zijn aankondiging hulpgoederen aan de Palestijnse autoriteit op te schorten totdat zij weer aan de onderhandelingstafel aanschuift.

Een golf van verontwaardiging was zijn deel. Onze minister voor ontwikkelingssamenwerking wist niet hoe snel zij Nederlands geld moest overmaken. Het zal toch niet waar zijn, dat haar sympathie inderdaad bij de Palestijnse zaak ligt. Zijn het immers niet met name de aanhangers van de Israël-boycot die het hardst roepen?

Waarom dan een goed woord voor Trumps aanpak? Niet omdat ik kritiekloos voor Israël ben. Bij het nederzetttingenbeleid en de omgang met Palestijnen zijn veel vragen te stellen. Wel, omdat ik er van overtuigd ben, dat een oplossing alleen via onderhandelingen bereikt kan worden. Precies dat is het wat nu al jaren lang niet gebeurt. Er is een impasse die ook Obama liet voortduren. Een impasse, waarin met name de Palestijnse autoriteit rustig achterover leunt. Waarom zou zij in beweging komen? De publieke opninie in de wereld en met name in Europa is zo langzamerhand pro Palestijns. Alle pijlen zijn gericht op Israël, dat als apartheidsstaat bestreden moet worden.

Met zijn voorstellen doorbreekt Trump opeens deze impasse. Hij doet een verrassende zet in dit schaakspel. Hij doorbreekt het gangbare frame. Het dwingt de spelers opnieuw over hun positie na te denken. Riskant? Jazeker. Maar is de huidige impasse niet nog riskanter? Boycot-acties tegen Israël leiden alleen maar tot een verdere escalatie van de situatie. Israël in het nauw zal zich alleen maar meer bewapenen. In wiens belang is dat? De gewraakte nederzetting gaat er niet door weg. Daarover zal onderhandeld moeten worden. Wat krijgt Israël voor een terugtrekking terug?

Of Trumps dreigement de geldkraan dicht te draaien inderdaad ook het gewenste effect heeft is nu nog niet te zeggen. Laat de verwarring maar even voortduren. De Nederlandse reactie is veel te voorbarig en daarom af te keuren.

Met zijn aangekondigde stappen vergroot Trump de druk op de Palestijnse Autoriteit. Tegelijk maakt hij duidelijk dat er geen spoor van twijfel kan bestaan over de positie van Israël. Die staat is er en blijft er, met Jeruzalem als hoofdstad.

 At Polhuis