Barthianum – De Brief aan de Romeinen

logoIdW

 

Donderdag 29 januari, 9:45 – 16:15 uur, PThU Amsterdam/werkgroepruimte 2
Voertaal: Nederlands
Voorzitter: prof. dr Rinse Reeling Brouwer
Doelgroep: studenten, predikanten en andere geïnteresseerden
Aanmelden: liefst vóór 19 januari bij Ariaan Baan, ariaanbaan@gmail.com
Kosten: € 0,- en (naar vermogen) een kleine bijdrage voor de koffie

Toen in 1922 de tweede editie van Barths Römerbrief verscheen, sloeg die in als een bom. Qua vorm is het een redelijk traditionele commentaar op Paulus’ brief aan de Romeinen, maar de inhoud zette alles op z’n kop in de kerk en theologie van zijn dagen. Barth is uiterst kritisch. Niet zozeer op de Bijbeltekst, maar vanuit de Bijbeltekst op de zogenaamd ‘christelijke’ wereld van zijn tijd, en op de pogingen van de mens om God voor z’n eigen karretje te spannen. Barth windt er geen doekjes om: de God van de Bijbel is niet een god zoals we ons die graag zouden wensen, maar een eigenzinnige, levende, soevereine, vrije God. Nooit hebben we Hem tot onze beschikking!

Op 29 januari 2015 organiseren we in Amsterdam het jaarlijkse Barthianum. Na een korte inleiding gaan we samen stukken lezen uit de Römerbrief. Op het ochtendprogramma staat Barths commentaar bij Romeinen 1:16-17. Daar geeft hij het duidelijkst aan waarom hij zijn Römerbrief schrijft. ’s Middags lezen we Barths commentaar bij Romeinen 12:1-2. Daar horen we hem vertellen over de spanning tussen de (post?)moderne algehele relativering van waarden en de eeuwige vraag: ‘wat zullen wij dan dóén?’

Afhankelijk van de aanwezige talenkennis zullen we waarschijnlijk met één groep de teksten in het Duits lezen, terwijl een andere groep gebruik maakt van een uitstekende Nederlandse vertaling die in 2008 is verschenen. Tijdens het lezen is er uitgebreid gelegenheid tot discussie. We proberen niet alleen tot een goed begrip te komen van wat Barth bedoelde, maar we toetsen zijn teksten ook op de actualiteit. Wat kunnen we met de Römerbrief aan onze academie en in de kerk van vandaag?

De afgelopen edities van het Barthianum leren dat het een uiterst leerzame, nuttige en verrijkende dag is van theologiseren, discussiëren en het opdoen van nieuwe inzichten. Voel je welkom en meld je aan!

Ariaan Baan, Rinse Reeling Brouwer en Gerard van Zanden